Dorp kent drugsproblemen

Ook in ons dorp Helvoirt maken veel mensen zich zorgen over de drugsproblematiek. Dat blijkt uit veel van de 223 inzendingen op een peiling van het dorpsplatform Plein Helvoirt.

Een ruime meerderheid van de inzenders kent dorpsgenoten die drugs gebruiken. Daarmee zijn drugs een bekend en gekend probleem in het dorp. Dat zoveel mensen melden dat ze gebruikers kennen zegt overigens niets over het totale aantal drugsgebruikers: het kan ook gaan om dezelfde gebruikers.

Ruim een derde vindt dat drugsgebruik problemen veroorzaakt bij de gebruiker. Verslaving, geldproblemen, sociale en psychologische problemen. Reacties: “Ze leven in eigen wereld, zijn vaak asociaal, eenzaam, geldgebrek, verlies normen/waarden”, “Sociale problemen, neiging naar crimineel gedrag”. “Ze brengen andere in problemen door hun te overtuigen ook te gaan gebruiken.” Dat zijn enkele van de 309 commentaren van de inzenders. Deze probleemgebruikers kunnen volgens de inzenders het beste geholpen worden door professionele hulpverleners, maar ook door vrienden en familie. Maar: “Het moet vooral vanuit hen zelf komen.”

Ongeveer de helft van de inzenders kent in Helvoirt de plekken waar vaak drugs verhandeld worden. Plein Helvoirt heeft de verantwoordelijken voor die plekken daarover geïnformeerd, maar noemt ze niet vanwege prudentie. Hun reactie was dat aan het probleem gewerkt wordt. Zo’n 40 procent vindt dat dealen overlast oplevert: onveiligheid, afval en herrie. “Onveilig gevoel als je er  langs moet lopen”, “Onze dochter (4jr) komt thuis met gevonden lege wietzakjes”.

Meer dan de helft van de inzenders is bereid om illegale drugshandel te melden bij de politie. Maar zo’n 40% meent dat de politie en de gemeente er te weinig aan doen. Een reactie: “De plekken waar wordt gehandeld zijn in het hele dorp bekend. Ga als gemeente naar deze plekken zodat dit niet meer gedoogd lijkt, zoals dit nu wel het geval lijkt te zijn. Voorlichtingsgesprekken op school en wellicht sportverenigingen lijken mij ook een goed idee.”

De inzenders zien ook veel alcoholverslaving: meer dan de helft kent mede-inwoners die volgens de inzenders aan alcohol verslaafd zijn. Lachgas – populair bij de jeugd – is een bekend verschijnsel maar weinigen zien daar problemen bij.

Aan het onderzoek van Plein Helvoirt deden 223 inwoners mee. Deelname was anoniem, er kon per afzender slechts eenmaal ingestuurd worden. Er werden geen controlevragen gesteld waarmee de representativiteit van de inzenders gemeten kon worden. De uitslagen geven daarom geen zekerheid over hoe de totale bevolking van Helvoirt over de situatie denkt.

Voor het volledige verslag klik hier.

 

Wat doe je tegen drugs?

  • Neem contact op het ‘Herstelvoirt’: een groep die verslaving bespreekbaar wil maken en voorkomen. Een luisterend oor en steun zijn voor mensen die hier mee maken hebben op wat voor een manier dan ook. Bel met 06 12 56 31 69 (Jolande).
  • Illegale handel en ordeverstoring: melden bij de politie 0900-8844 of via haaren.meierij@politie.nl
  • Verslavingsproblemen: vraag om hulp van Novadic-Kentron: 073-6849500